Kredi kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?
Bankaların hizmetlerinden biri olan krediler, müşterilerin ihtiyaçlarına yöneliktir. Hemen herkesin ihtiyaç duyabileceği kredi kullanımında, dikkat edilmesi gereken bazen durumlar vardır. Öncelikle kredi başvurusu yaptığınızda, bankalar size kredi verme durumunun uygun olup olmadığına bakarlar. Eğer durumunuz kredi almak için uygunsa, hemen işlemlere başlanır ve istenen nakit miktar hesabınıza aktarılır.
İnsanlar nakit ihtiyacı duyduğu dönemlerde, bankaların yolunu tutarak kredi desteği konusunda yardım isterler. Bankalar da gerekli araştırmalarını ve değerlendirmelerini yaparak, kredi verip veremeyecekleri konusunda sizi bilgilendirir.
Eğer kredi kullanım durumunuz uygunsa işlemlerinize başlanır ve prosedürler yerine getirildikten sonra ihtiyacınız olan nakit hesabınıza geçer. Bakıldığında çok kolay işlemdir.
Fakat önemli noktaları vardır. Bu noktalar hakkında bilgi sahibi olmanız ve bilinçli olarak kredi kullanmanız sizin için yararlıdır. Banka size bu parayı kesinlikle hayrına vermez. Belli koşulları sağlamanız istenir. İşte bu koşullar karşısında bilinçli olmanız ve dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü bazı bankalar size çok fazla açıklama yapmadan, kredi işlemlerinizin yanında farklı ürünleri de hizmetinize sunabilmektedir. Sizin bunlardan haberiniz olmayabilir ve çok hoşnut kalmayabilirsiniz. Bu gibi durumlar karşısında dikkatli olmalı ve size en iyi hizmeti sunan banka ile kredi kullanım anlaşmanızı yapmalısınız. Bilinçli kredi kullanıcısı olmak için dikkat etmeniz gereken durumları inceleyelim.
Kredi rakamınızı ve vadenizi belirleyin
İhtiyacınız karşısında son çareniz kredi kullanımı ise öncelikle miktara karar vermelisiniz. Kullanımı sonunda sizi ödeme konusunda zora sokmayacak rakam olması önemlidir. Çünkü ödeyemeyeceğiniz bir durum olduğunda, bankalar tarafından kara listeye alınırsınız ve bir sonraki ihtiyacınızda olumsuz yanıt alırsınız. İleriyi de düşünerek temel masraflarınızı düştükten sonra krediniz için ayıracağınız rakamı belirleyin. Sonra ihtiyacınız olan tutarın vade ayarlamasını gerçekleştirin.
Kredi kullanım durumunuzu kontrol edin
Bankaların size kredi verip veremeyeceğini bankaya başvurmadan önce araştırın. Bu biraz bankadan bankaya göre değişse de genel anlamda kredi notunuzu öğrenerek fikir sahibi olabilirsiniz. Eğer bankaya gidip başvurunuzu yapar ve karşılığında red cevabı alırsanız, diğer bankalarda da işiniz zorlaşır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için öncesinden kendi değerlendirmenizi yapmanız ve sonucunda bankaya başvurmanız daha doğru olur. Günümüzde bu değerlendirmeleri yapabileceğiniz birçok seçenek mevcuttur.
Piyasa araştırması yapın
Piyasa araştırmasından kastımız tabi ki bankalar. Tek bir bankaya bağlı kalarak kredi kullanım talebini oluşturmanız, diğer bankalarda bulunan fırsatları kaçırmanıza neden olabilir. Bu yüzden imkânınız varsa ki bu durum günümüzde hiç zor değildir, tüm bankaları değerlendirmeniz içerisine alın. Bankaların internet sitelerinden bu konuda yardım alabilirsiniz. İlk olarak bakmanız gereken ise faiz oranları ve vade seçenekleridir. Faiz oranı en düşük olan bankayı seçerek, vadesi de size uygun ise kredi kullanımınızı oradan gerçekleştirmeniz mantıklıdır.
Faiz oranı ve toplam maliyet oranını kontrol edin
Bankaların faiz oranları ile birlikte mutlaka toplam maliyet oranını da inceleyin. Toplam maliyet ile söylemek istediğimiz diğer alınan komisyon ve ücretlerdir. Faiz oranı, sizin krediniz üzerinden ek olarak ödemeniz gereken tutarın hesaplanmasında kullanılır. Bu duruma faiz ödemesi denir. Ama kredi geri ödemesinde sadece faiz yoktur. Bunun yanında farklı masraflar ve ücretler vardır. Bunlar konusunda da dikkat etmeniz ve hesaplamalarınıza bu durumları da eklemeniz gereklidir. Bu sebeple sadece aylık faiz oranı bazında bakmamanız, maliyetlerle birlikte yıllık orana da bakmanız önemlidir.
Kredi masrafları konusunda bilgi isteyin
Kredi kullanırken ödemek zorunda kaldığınız masrafları bilmek sizin hakkınızdır. Kredi çeşitlerine göre değişiklik gösteren bu masraflarda genelde komisyon, dosya masrafı ve sigorta primleri mevcuttur. Bunların ödemeleri ve ne için olacağı hakkında bilgi istemeniz ve gerekliliklerini sorgulamanız önemlidir. Gerekli olmadığı takdirde sizin isteğiniz doğrultusunda çıkartılmalıdır. Bu yüzden kredi kullanımınızda ödeyeceğiniz ek masraflar hakkında bilgi istemelisiniz.
Sözleşmenizi mutlaka okuyun
Toplumumuzda en yaygın durum kredi kullanım sözleşmelerinin okunmadan imzalanmasıdır. Neye imza attığınızı, sizi hangi taahhütlerin altına soktuğu konusunda bilginiz olsun. Belki sizin için çok mümkün olmayan şartlar mevcuttur. Fakat siz bunu okumadan imzalarsanız, sonrasında gerçekleştirmek zorunda kalırsınız. Bunun yanında kredi sözleşmelerini imzalarken, farklı ürünler için de imzalar alınabilmektedir. Müşterilerin en yaygın şikâyeti bu konu üzerinedir. Kredi için sözleşme imzalarken, kredi kartı, banka hesabı, banka kartı gibi hizmetlere de imza attırılabilir. Bu yüzden neyi imzaladığınıza dikkat etmenizde fayda var.
Elinizde bulunan kredi belgelerini saklayın
Kredi kullanımınız gerçekleştikten sonra size verilen evrakları, ödemeniz bittiğine dair bankadan yazı alana kadar mutlaka saklayın. Herhangi bir sorunla karşılaştığınızda, elinizde bulunan belgeler ile çözebilirsiniz. Ayrıca bankanın size ödeme planı ve kredi sözleşmenizin bir örneğini vermesi gerektiğini unutmayın. Bunları bankalar size vermediği takdirde talep edin. Son olarak her şey bankacının size anlattığı gibi mi gerçekleşmiş kontrollerinizi yapınız. Bir eksiklik ya da farklılık varsa bunu bankacınızla paylaşarak düzeltilmesini isteyin.